perjantai 27. huhtikuuta 2007

8. Kallvikintie

Kuva 1. Rivelinniemi (ent. Talludd)Kallvikintie on yksi Helsingin erikoisista "kaduista". Se oli aikoinaan taksikuskien painajainen ( ennen GBS ). Tie alkaa käytännössä Rivelinniemeltä ja numerolla 9 muuttaen nimensä Kallahden peruskoulun kohdalla Kallahdenraitiksi, kadoten yllättäen jyrkkäkallioiseen Pohjavedenpuistoon, jonka "oikea" nimi on Harjukallio.
Kallvikintie pullahtaa taas Vuotien jälkeen nykyvuosaarelaisen tietoisuuteen ja jatkaa kulkuaan pohjoiseen, kunnes taas tulee tien katkeaminen, kiertoliittymä. Yllättäen Kallvikintie jatkaakin matkaansa kohti Itäväylää, liittyen siihen, historiallisen Fallbackan tilan rakennuksia hipoen. Liittymä tulee siirtymään parisataametriä idemmäksi ja vapautuvalle alueelle rakennetaan lisää asuintaloja.
Vanha tie on saanut taipua moneen ja sen kunniaa on pyritty horjuttamaan eri vuosikymmeninä, jopa vuosisatoina.
Miksi tie on ollut niin merkittävä?
Tie näkyy jo 1698 painetussa kartassa Neder Kalvijk-nimisenä.
1700-luvun lopun kuninkaankartastossa tie on hieman eri linjassa, mutta PORSLAHDEN RATSUTILAN kautta kulkeva reitti on ajalle ja käytölle perustuvaa.
Venäläisessä topografikartassa vuodelta 1873 tie on merkitty kulkemaan Fallbackasta Tankomäen kautta KUNINGATTAREN "saareen" saakka.
Nykyisin entistä tielinjausta on näkyvissä Kallahdenniemellä, Pohjavedenpuiston itäreunalla, josta monella 1950-luvun nuorella on mielenkiintoiset muistot, sillä paikalla oli katos (Bussi, tavara-asema), jossa Vuosaaren nuoret tapasivat toisiaan. Yläpuolella kalliolla oli ns. Mäkisen keinu, joka oli myös nuorten suosiossa.
Kuva 2: Pohjavedenpuisto (itäreuna)

Vuotien jälkeen maastossa erottuu mielenkiintoinen risteysalue.
Vanhan Vuotien ja Kallvikintien risteys oli yksi merkittävistä tapahtumapaikoista Vuosaaressa, sillä siellä oli mm. kaksi kioskia, "pallokenttä" ja alueella oli joskus tivolikin.
Tähän kohtaan oli suunniteltu myös Vuosaaren uusi keskusta-alue, metroasemineen 1980-luvulla.
Vanha tielinjaus näkyy kävelytien pohjana, joka jatkuu Lokitielle saakka.
Kallvikintie tulee näkyviin useassa kohdassa edettäessä pohjoiseen, tosin puolimetriä alempana nykyistä tiekorkoa. Parhaiten se näkyy Rastilantien (Shell) vastapäätä sekä Rantakiventien risteyksessä. Kallvikintien linja on aidommillaan Kurkimoision kohdalla, jossa tie tekee mutkan metsässä, kiertäen vanhan tykistöaseman kts. 1. Kurkimoision- ja pohjois-Vuosaaren tykkitiet.
Tämä oli Vuosaaren historialliset tiet sarjan viimeinen osuus. Tiesarja tulee, ehkä kesän aikana myös Vuosaari-Seuran sivuille: vuosaari.fi. Tutustu myös kaupunkipolkuihin samoilla sivuilla.
(jättäkää kommentteja jos löydätte virheitä tai tiedätte enemmän, jostakin tiestä tai siihen liittyvästä).

Lähteet: Helsingin Vuosaari-Nordsjö kirja
(P. Lampi). Elämää Vuosaaren Kallahdessa kirja (T. O. Lassenius).
Kuninkaan kartasto, Vuosaaren kirjasto, internet,

Ei kommentteja: